marți, 9 noiembrie 2010

Prozatorul arădean Alexandru Petcu s-a stins din viaţă!

Prozatorul Alexandru Petcu, decanul de vârstă al cenaclului literar "Luceafărul" din Arad, s-a stins din viaţă vineri, 6 noiembrie 2010. 
Născut la 6 mai 1930 la Constanţa, Alexandru Petcu a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti. Între anii 1963 şi 1994 a fost medic oftalmolog în cadrul Policlinicii CFR din Arad.
Activitatea literară a fost strâns legată de activitatea cenaclului literar arădean "Luceafărul", fiind prezent încă de la primele şedinţe de lectură, din anul 1964. Prozator redutabil, cu inspiraţie veşnic tânără, d-l Sandu Petcu   îşi surprindea asistenţa la fiecare nouă lectură cu o originalitate desăvârşită a subiectelor a subiectelor, reuşind să arate de fiecare dată altă faţă a scriituri sale. A fost un adevărat coleg şi prieten adevărat, reuşind prin comentariile sale, uneori critice, alteori apreciative, întotdeauna însă deosebit de reale şi constructive, să-şi apropie membrii mai tineri ai cenaclului. 
A scris îndeosebi proză scurtă pentru copii, principalul material epic fiind "concentrat" într-un serial ai cărui eroi (veritabili) sunt întruchipaţi de membrii familiei pisiceşti Dagobert. O splendidă frescă satirică socială scrisă sub forma literaturii pentru cei mai mici cititori, dar nu numai. 
Conservând o încredere clară în om, doctorul Alexandru Petcu, fost medic de ochi, de scris şi de suflete, simţea cum iraţionalul irumpe în viaţa obişnuită prin fisurile conştiinţei umane ca o invazie a întunericului: amărăciunea unui spirit lucid dar dezorientat; iar dezorientarea, soră mai mică a durerii, rămâne o sursă perpetuă de inspiraţie literară. 
Din multele sale schiţe, nuvele şi povestiri nu au fost publicate din nefericire decât câteva pagini, inserate în cele două volume antologice ale cenaclului "Luceafărul": primul, "Şoapta... Strigătul..." apărut în anul 2000 la editura Gutenberg, iar al doilea, lansat cu o săptămână înainte de plecarea sa definitivă dintre noi. 
Membrii cenaclului literar "Luceafărul" din Arad transmit Sincere Condoleanţe şi sunt alături de familia dr. Alexandru Petcu, îndureraţi de tragica despărţire de cel ce a fost un adevărat coleg şi prieten întru totul.


Dumnezeu să-l odihnească!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu