miercuri, 3 februarie 2010

Bohumil Hrabal


S-a născut în 28 martie 1914, la Brno. a studiat dreptul la Universitatea Carolină din Praga, unde a obţinut şi doctoratul în 1946. În timpul războiului a lucrat la Căile ferate ca muncitor, telegrafist şi impiegat de mişcare. După război, Hrabal a încercat alte câteva profesii: a fost agent de asigurări, comis voiajor, muncitor la „Spojené ocelárny” (Oţelăriile Unite) din Kladno, ambalator de hârtie la întreprinderea pragheză „Sběrné suroviny” (Centrul de colectare a deşeurilor reutilizabile) ş.a.m.d.

Mare parte a operei lui Hrabal circulă în mai multe variante: ediţii particulare şi bibliofile, ediţii apărute în samizdat sau în străinătate, ediţii oficiale, publicate în ţară. Cea mai bogată dintre ediţii, „Spisy Bohumila Hrabala” (Bohumil Hrabal, „Scrieri”), cuprinde 19 volume. Cel mai cunoscut roman al său este „Trenuri privite de aproape” (1965) („Ostře sledované vlaky”), transpus în film de regizorul ceh Jiří Menzel.
Mai multe opere nu au fost publicate în Cehoslovacia, unde au circulat sub formă de samiszdat, inclusiv „Orăşelul unde timpul s-a oprit în loc” („Městečko kde se zastavil čas”) şi „L-am servit pe regele Angliei” („Obsluhoval jsem anglického krále”).
A murit după ce a căzut de la etajul al cincilea al unui spital în timp ce încerca să hrănească porumbeii.

Alături de cărţile lui Jaroslav Hašek şi Karel Čapek - care au aceeaşi imaginaţie bogată şi umor, ca şi predispoziţia spre satiră, pe care le are şi Hrabal - este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori cehi din secolul XX. Operele sale au fost traduse deja în 27 de limbi, inclusiv în limba română.


bohumil hrabal - o singuratate prea zgomotoasa


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu