duminică, 21 februarie 2010

Stefan Zweig


Născut la Viena pe 28 noiembrie 1881, scriitorul austriac Stefan Zweig a fost fiul unui bogat evreu industriaş din domeniul textil, Moritz Zweig şi a soţiei acestuia , desenatoarea Gattin Ida Brettauer.
După terminarea cursurilor elementare la "Gymnasium Wasagasse" în 1899 se înscrie la "Universität Wien" pentru a studia Filosofia şi Istoria Literaturii şi este impresionat de colegii săi mai mari, Rainer Maria Rilke şi Hugo von Hofmannsthal, de romantismul şi lirica scrierilor lor.
Întrucât religia nu a avut un loc aparte în educaţia sa, nu a făcut nici mare caz de originea sa şi a considerat că dacă părinţii săi au fost evrei, acest lucru a fost o simplă întâmplare, un accident("My mother and father were Jewish only through accident of birth"). Se remarcă prin publicarea a numeroase eseuri în " Neue Freie Presse" şi devine prieten cu editorul Zionist, Theodor Herzl.
Pacifist convins, devine doctor în filosofie. A scris poezie (a obţinut cel mai important premiu de poezie austriac, Bauernfeld); a tradus din Verlaine, Baudelaire, Rimbaud. A scris numeroase opere de ficţiune, biografii şi texte istorice: "Drei Meister: Balzac – Dickens – Dostojewski", "Drei Dichter ihres Lebens: Casanova – Stendhal – Tolstoi", "Marie Antoinette:Bildnis eines mittleren Charakters", "Triumph und Tragik des Erasmus von Rotterdam", "Maria Stuart", "Magellan:Der Mann und seine Tat", multe dintre ele fiind adaptate pentru marele ecran.
A iubit cu patimă teatrul: piesele lui s-au jucat pe marile scene ale lumii. A scris numeroase nuvele şi un roman, "Suflete zbuciumate" (Ungeduld des Herzens).
Bulversat de război şi atrocităţile hitleriste, afectat de Cel de-al Doilea Război Mondial el pleaca în Brazilia şi se stabileşte în 1941 aici. Un an mai târziu, pe 22 februarie 1942 se sinucide împreună cu Lotte (Charlotte Elisabeth Altmann), a doua sa sotie, în localitatea Petrópolis, aproape de Rio de Janeiro.



047 Stefan Zweig - Jucătorul de şah (1)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu