miercuri, 3 martie 2010

La Mulţi Ani, Scriitori!!

În fiecare an, la 3 martie, se aniversează Ziua Mondială a Scriitorilor.


Evenimentul este organizat la nivel mondial de filialele PEN-Cluburilor afiliate la Organizaţia Internaţională a Scriitorilor (International PEN), din care fac parte poeţi, dramaturgi, eseişti, editori şi nuvelişti, chiar dacă acronimul PEN semnifică doar Poets - Essayists - Novelists.


Iniţiat, în 1921, de un grup de scriitori englezi şi francezi, International PEN a fost prima şi a rămas singura organizaţie internaţională a scriitorilor. Carta PEN, aşa cum fusese ea formulată în 1921 de către părinţii fondatori ai organizaţiei, a fost alcătuită ca un act de reconciliere intelectuală între scriitorii de dincolo de toate frontierele, după experienţa devastatoare a Primului Război Mondial, care a fost o traumă pentru conştiinţele europene.


International PEN a fost creat pentru a promova prietenia şi cooperarea intelectuală între scriitorii de pretutindeni, indiferent de opiniile lor, politice sau de altă natură, pentru a lupta în favoarea libertăţii de expresie şi pentru a a-i apăra pe aceia care au de suferit în regimurile politice opresive. International PEN are aproape 130 de centre în întreaga lume, dintre care cel mai mare este PEN American Center.


Cuprinzând treptat tot mai multe ţări de pe toate continentele, organizaţia a devenit un veritabil parlament al scriitorilor, care se preocupă de drepturile profesionale, de libertatea cuvântului şi, nu în ultimul rând, de libertatea autorilor. În fiecare an, International PEN organizează fascinante festivaluri de poezie, spectacole, dezbateri teoretice. În timp ce 'activiştii' se preocupă de supravieţuirea organizaţiei, scriitorii invitaţi se preocupă de supravieţuirea literaturii, ameninţată în esenţa ei de televiziune, de vulgaritatea subculturii.


PEN Clubul Român a fost creat în 1923 şi l-a avut printre iniţiatori pe Liviu Rebreanu. Războiul rece, dar şi 'păcile reci' survenite sporadic în anii comunismului au întrerupt activitatea PEN Clubului Român. După 1964, PEN Clubul a existat din nou, formal, fără a avea şi posibilitatea să funcţioneze. Preşedintele PEN Clubului Român în anii ’70 a fost poetul Geo Dumitrescu.


La 11 septembrie 1990, PEN Clubul Român renăştea, într-o şedinţă la care au participat cei mai reprezentativi scriitori români. Poeta Ana Blandiana devenea preşedinta PEN Clubului Român, afiliat Organizaţiei Internaţionale a Scriitorilor. Centrul PEN Clubului din România a refăcut legăturile cu marii scriitori din exil, încercând o completare a jumătăţilor rupte.


PEN Clubul Român a organizat în România o serie de conferinţe internaţionale, de fiecare dată tema dezbaterii fiind aleasă dintre problemele stringente ale momentului. 'Scriitorul şi puterea', în 1995, la Neptun, 'Scriitori în închisori: între libertatea fizică şi cea spirituală', în 1997, la Sighet, 'Mai multe limbi - o literatură, mai multe literaturi, o limbă', în anul 2000, la Iaşi, 'Literatura într-o lume conflictuală. Rolul schimburilor literare în prevenirea şi detensionarea conflictelor', în iunie 2002, la Bucureşti. Au participat scriitori veniţi din toate colţurile lumii.


Dintre congresele mondiale desfăşurate din 1990 încoace, PEN Clubul Român a participat, ulterior conferinţelor refondatoare de la Viena şi Paris (1990, 1991), la congresele de la Barcelona (1992), Dubrovnic (1993), Praga (1994), Santiago de Compostela (1995), Guadalajara Mexic (1996), Edinburg (1997), Varşovia (1999), Moscova (2000), Londra (2001) şi Ohrid (2002). De asemenea, a participat la conferinţele regionale organizate cu regularitate în Slovenia, Macedonia şi Ungaria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu