duminică, 12 iulie 2009

Mircea Nedelciu


Prozatorul Mircea Nedelciu este considerat, pe drept cuvânt, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai curentului optzecist şi ai postmodernismului în literatura română.
A absolvit cursurile Facultăţii de Filologie (secţia română - franceză) a Universităţii Bucureşti, promoţia 1973. Încă din epoca studenţiei, devine membru activ al cenaclului Junimea, condus de profesorul şi criticul literar Ovid S. Crohmălniceanu. Între anii 1970-1973 face parte din grupul de tineri scriitori de la Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii Bucureşti, care editează gazeta de perete Noii (alături de Gheorghe Crăciun, Gheorghe Ene, Ioan Flora, Gheorghe Iova, Ioan Lăcustă, Sorin Preda şi Constantin Stan).
După absolvirea facultăţii, trăieşte o vreme din slujbe provizorii (profesor navetist, ghid turistic etc.). Din 1982, lucrează ca librar la Editura Cartea Românească, un loc de întâlnire a scriitorilor tineri şi provinciali, apoi ca funcţionar la Uniunea Scriitorilor. Din 1990 conduce o asociaţie româno-franceză de difuzare editorială şi susţine câteva proiecte menite să primenească şi să dinamizeze viaţa profesională a scriitorilor autohtoni. În 1988 se îmbolnăveşte de o formă de leucemie, cu care se va lupta mai bine de un deceniu. Se stinge din viaţă pe 12 iulie 1999, la Bucureşti, răpus de leucemie la vârsta de 48 de ani, şi este înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu.
Debutează în 1979 cu volumul de proză scurtă Aventuri într-o curte interioară. Ulterior, publică proză scurtă, romane, critică literară, articole teoretice şi de opinie. Devine membru al Uniunii Scriitorilor din România şi este membru fondator al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România - ASPRO. Are o intensă activitate jurnalistică, colaborând cu majoritatea revistelor literare şi culturale din ţară, şi cu publicaţii din Franţa, Ungaria, Polonia, Rusia şi Germania.
Figurează cu texte teoretice, articole de opinie şi proză scurtă în numeroase antologii de proză românească, printre care: Desant '83 (antologie îngrijită de Ovid S. Crohmălniceanu, 1983), Competiţia continuă. Generaţia `80 în texte teoretice (antologie apărută în 1994), Arhipelag - proză scurtă contemporană (1970-1980) (antologie şi prefaţă de Mircea Iorgulescu, 1981), Nuvela românească în deceniul opt (antologie şi studiu introductiv de Cornel Regman, 1983), Generaţia `80 în proza scurtă (antologie de Gheorghe Crăciun şi Viorel Marineasa, 1998) şi secţiunea antologică a volumului Experimentul literar românesc postbelic (1998).
A fost tradus în limbile maghiară, germană, franceză, sârbă, rusă şi engleză, apărând astfel în antologii de proză românească publicate în străinătate. Este prezent în antologia americană de proza românească The Phantom Church and Other Stories (University of Pittsburgh Press, 1996, traducere de Sharon King şi Georgiana Fârnoagă). Postum, îi apare în Franţa volumul La Danse du coq de bruyere suivi de Problemes d`identite (traducere de Alain Paruit, Ed. L`Esprit des Peninsules / EST Samuel Tastet, Paris, 2000).



Mircea Nedelciu - Siieri Va Fi o Zi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu