sâmbătă, 3 ianuarie 2009

J.R.R.Tolkien: 117 ani de la naştere


John Ronald Reuel Tolkien (n.3 ianuarie 1892 - d.2 septembrie, 1973) a fost un scriitor, poet, filolog şi profesor de universitate englez, cunoscut cel mai bine pentru cărţi fantastice clasice: Hobbitul şi Stăpânul Inelelor.

A fost profesor de anglo-saxonă la Oxford din 1925 până în 1945 şi profesor de limbă şi literatură engleză din 1945 până în 1959. A fost un Romano-Catolic devotat şi prietenul lui C. S. Lewis - amândoi fiind membri ai clubului de discuţie cunoscut ca şi Inklings.

După moartea sa, fiul lui a publicat foarte multe cărţi bazate pe notaţiile lui şi manuscrisele nepublicate, incluzând Silmarillion. Acestea, împreună cu Hobbitul şi Stăpânul Inelelor, formează un complex de povestiri şi poezii legate între ele, precum şi istorii fictive, dialecte inventate şi eseuri despre lumi imaginare ca şi Arda şi Pământul de Mijloc. Între 1951 şi 1955, Tolkien a publicat un Legendarium al acestor povestiri.

Deşi mulţi alţi autori au publicat lucrări fantasy înaintea lui, imensul succes al Hobbitului şi Stăpânului Inelelor când au fost publicate în ediţie necartonată în Statele Unite a dus la o popularizare uriaşă a genului, şi Tolkien este acum considerat "tatăl" literaturii fantastice. Lucrările lui Tolkien au inspirat o serie de multe alte romane şi nuvele fantasy şi science-fiction. În 2008 The Times l-a pus pe locul 6 în lista celor mai buni scriitori britanici din 1945 încoace.

John Ronald Reuel Tolkien s-a născut la 3 Ianuarie 1882 în Bloemfontein în Orange Free State (acum Free State Province, parte din Africa de Sud), fiul lui Arthur Reuel Tolkien (1857–1896), un manager de bancă englez şi a soţiei lui, Mabel (1870–1904). Cuplul a părăsit Anglia când Arthur a fost promovat capul oficiului Bloemfontein la banca britanică la care lucra. Tolkien avea un frate, Hilary Arthur Reuel, născut la 17 Februarie 1894.

În copilărie, Tolkien a fost muşcat de un păianjen babuin în grădină, eveniment care i-a influenţat mai târziu operele. Thornton S. Quimby, doctorul care a avut grijă de copil după muşcătura de păianjen, a devenit un model pentru personaje ca Gandalf.

La trei ani, Tolkien a plecat în Anglia cu mama şi fratele său în ceea ce trebuia să fie o vizită lungă de familie. Tatal său a murit in Africa de Sud de febră reumatică înainte de a-i putea însoţi.Asta a lăsat familia fără niciun venit , aşa că mama lui l-a dus să locuiască cu părinţii în Stirling Road, Birmingham. La scurt timp, în 1896, s-au mutat in Sarehole (acum în Hall Green), atunci un sat din Worcestershire. I-a plăcut să exploreze Sarehole Mill şi Moseley Bog, precum şi Clent Hills şi Malvern Hills, care vor inspira mai târziu scene din cărţile sale, împreună cu oraşe şi sate ca şi Bromsgrove, Alcester, şi Alvechurch, şi locuri ca şi ferma mătuşii.

Mabel a observat la Tolkien dragostea pentru plante şi botanică. Tânărul Tolkien adora să deseneze câmpii şi copaci, dar lecţiile lui preferate erau cele de limbă, şi mama lui l-a învăţat bazele latinei foarte devreme. A învăţat să citească de la patru ani şi a putut scrie fluent la scurt timp. Mama lui l-a învăţat să iubească cărţile. I-au displăcut Treasure Island(Comoara din Insula) and The Pied Piper, şi a găsit Alice's Adventures in Wonderland(Aventurile lui Alice in Tara Minunilor) de Lewis Carroll amuzantă dar tulburătoare. I-au plăcut povestirile despre "Indienii Roşii" şi lucrările fantasy de George MacDonald. În plus, "Fairy Books"(poveşti cu Zâne) de Andrew Lang au fost foarte importante pentru el şi au influenţat foarte mult lucrările sale de mai târziu.

Tolkien a studiat la King Edward's School, Birmingham .

Mabel a murit de complicaţii la diabet în 1904, când Tolkien avea 12 ani. Mabel Tolkien avea atunci 34 de ani, iar moartea ei a avut un efect puternic asupra credinţelor catolice ale lui Tolkien. Tolkien a crescut apoi în Edgbaston, o zonă din Birmingham. A trăit acolo în umbra turnului Perrott's Folly şi turnului victorian Edgbaston Waterworks, care au influenţat probabil imaginea turnurilor întunecate din romanele sale. O altă influenţă au fost picturile romantice ale lui Edward Burne-Jones şi muzeul Birmingham Museum and Art Gallery, care a fost deschis în 1908. În 1911, când erau la King Edward's School, Birmingham, Tolkien şi trei prieteni, Rob Gilson, Geoffrey Smith şi Christopher Wiseman, au format o societate semi-secretă numită "the T.C.B.S" ("Tea Club and Barrovian Society"), care le simboliza plăcerea de a bea ceai în Barrow's Stores din apropierea şcolii şi în biblioteca şcolii. În vara anului 1911 Tolkien şi-a petrecut vacanţa în Elveţia, excursie pe care o povesteşte într-o scrisoare din 1968, notând că drumul lui Bilbo prin Misty Mountains (Munţii Ceţoşi) este bazat direct pe aventurile lui din acea călătorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu