joi, 29 ianuarie 2009

Romain Rolland


Romain Rolland s-a născut la Clamecy, unde şi-a făcut o parte din studiile liceale(1873-1880). În 1884 devine elevul lui Paul Claudel, la Liceul "Louis le Grand" din Paris, iar în 1889 este absolvent al "Şcolii Normale Superioare".Îşi continuă studiile la "Şcoala franceză" din Roma, unde o cunoaşte pe muziciana Malwida von Meysenburg, mare admiratoare a lui Wagner. Se căsătoreşte cu Clotilde Bréal(1892), de care se va despărţi în 1901. Doctor în litere în 1895, este şi profesor de istoria artelor la Sorbona (1904 - 1912). Încă din 1901 începe să ducă o corespondenţă cu Tolstoi. Debutează ca dramaturg în 1895, cu piesa Saint-Louis, urmată de alte piese reunite sub titlul Théâtre de la Révoltion (Teatrul Revoluţiei), din care cea mai cunoscută este Danton(1900), ultima în ordine cronologică fiind Robespierre(1939). Cu Vie de Beethoven(Viaţa lui Beethoven) (1903), iniţiează un ciclu de "vieţi de oameni iluştri": Michelangelo, Haendel, Tolstoi, Mahatma Gandhi. Între 1904 - 1914 publică romanul-fluviu în 10 volume Jean-Christophe (distinsă cu Grand Prix de l'Académie française în 1913), cea mai importantă operă a lui Romain Rolland. Situându-se pe poziţii pacifiste, condamnă războiul(izbucnit în 1914) în culegerea de articole Au-dessus de la mêlée (Deasupra învălmăşelii) (1915).I se acordă în 1916 Premiul Nobel.Donează Crucii Roşii internaţionale suma de bani ce-i revine. Apar romanele Colas Breugnon (1919), Pierre et Luce (1920), Clérambault (1920) precum şi cel de-al doilea roman-fluviu al său L'Âme enchantée( Inimă vrăjită)(1922-1933). În perioada dintre cele două războaie se afirmă ca militant antifascist.
Este vizitat de Gandhi la Villeneuve, în Elveţia (1931). În 1932 prezidează , alături Barbusse, Congresul internaţional de la Amsterdam împotriva războiului. Refuză "Medalia Goethe", decernată de Hitler(1933).
În 1934 se căsătoreşte cu o tânără rusoaică, iar în anul următor îl vizitează pe Gorki în URSS. Fondator al revistei Europe (1923), i-a descoperit şi l-a susţinut pe Panait Istrati. Romain Rolland moare la 30 decembrie 1944 la Vézelay, în ţinutul său natal, unde revine după douăzeci şi patru de ani de exil petrecuţi în Elveţia.
Personalitatea sa de scriitor-cetăţean a fost adeseori comparată cu cea a lui Voltaire, Romain Rolland exercitând o importantă influenţă asupra opiniei publice europene din primele patru decenii ale secolului trecut.


Aforisme şi cugetări

"Cea mai mare parte dintre prietenii nu sunt altceva decât nişte tovărăşii în care fiecare îi îngăduie celuilalt să vorbească despre sine."
"Prietenia e un stăpân tot atât de poruncitor ca şi dragostea... E mult mai mult.pentru că dragostea e risipitoare, ia şi dă cu amândouă mâinile.Prietenia e discretă, se mulţumeşte cu puţin. dar acest puţin e tot ce e mai bun pe lume."
"Un prieten are dreptul să ne spună orice?... Un adevăr neplăcut i se iartă mai degrabă unui duşman decât unui prieten."
"Fie că eşti slab sau puternic, simţi uneori un gol imens în jurul tău şi e bine să ştii că te poţi sprijini atunci de braţul unui prieten".
"Oricât ar fi noaptea de lungă, tot vin odată zorile."
"Nu trăiesc cei ce nu mor în fiecare clipă, iar cei ce nu se îndoiesc, nu cred."
"Nu dispreţuim primejdia decât atunci când n-o cunoaştem."
"Fatalitatea este scuza oamenilor lipsiţi de voinţă."
"Un erou este cineva care face ceea ce poate."
"A crea înseamnă a trăi atât visul, cât şi viaţa."
"Patria sunt eu, eşti tu, e tot ceea ce iubim, tot ceea ce visăm, tot ceea ce va fi când nu vom mai fi noi."
"Când viaţa nu ţi se împotriveşte deloc, sufletul nu prea are pricini să se înaripeze."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu